Windpark Koningspleij

Meer details

Veilig, ervaren en vrolijk.

Erik Verhoek

Site Manager

We hebben door de jaren heen al verschillende projecten opgebouwd met BKV. Veiligheid staat ook bij hun bovenin het vaandel. BKV is een ervaren en meedenkend kraan bedrijf. Ook weet het bedrijf altijd goed mee te veren met de planning. Dit is natuurlijk erg belangrijk in deze branche. Een beetje teveel wind en je kunt de planning weer weggooien.

Anderhalf jaar geleden hakte de Raad van State definitief de knoop door. Er mogen 3 turbines gebouwd worden op Koningspleij. De vierde turbine is eigendom van bedrijven op Industriepark Kleefse Waard.

De windturbines zijn straks te vinden langs de A325, westelijk van de Pleijroute en ten noorden van de Rijn op de splitsing van Rijn en IJssel. De vier windmolens van Windpark Koningspleij worden van het merk Enercon en het type E-115 EP3. De molens krijgen een ashoogte van 120 meter, een rotordiameter van 115 meter en een tiphoogte van 177,5 meter.

De vier windmolens hebben een totaal maximaal vermogen van ca. 17 MW en wekken naar verwachting samen 34,5 miljoen kilowattuur (kWh) energie per jaar op. Dat is evenveel als 11.500 huishoudens verbruiken (bij 3000 kWh per huishouden). Een andere vergelijking: in 2018 werd in de gemeente Arnhem 649 miljoen kWh elektriciteit verbruikt. Met 34,5 miljoen kWh dekken de vier windmolens ruim 5 procent van dit totale elektriciteitsverbruik.

De ingebruikname van de drie molens is gepland voor januari 2022. De vierde molen wordt door Pure Energie gebouwd en zal naar verwachting in de loop van 2022 aan het net gaan.